logo
logo
SONY DSC

Lampion

Midwinter Feest

Midwinter feest

Ter gelegenheid van de renovatie van de Lampion aan het begin van de Courzandseweg is een idee gerealiseerd waarbij jonge en oude Heijplaters actief zijn betrokken.
De foto’s zijn onder in de pagina te bekijken.

Het project bestond uit;

  • het vertellen van een verhaal over licht, gebaseerd op mythen uit verschillende culturen
  • een workshop voor het maken van lampions in samenwerking met SBS De Klaver, ouders en bewoners van Heijplaat,
  • een feestelijke optocht met de lampions op 21 december, het midwinterfeest.

Verhaal en Workshop

Het verhaal en de workshop zijn ontwikkeld en vormgegeven door kunstenaar en ontwerper Carla Feijen, in samenwerking met beeldend kunstenaar Louike Duran. De workshop is in alle groepen van de basisschool gegeven in samenwerking met docenten van SBS de Klaver. Via flyers verspreid op school en in Heijplaat zijn bewoners benaderd om mee te doen met de workshop op school en om mee te doen aan de lampionnenoptocht op de avond van 21 december. ( zie 2 flyers) De verlichting van de gemaakte lampions bestond uit gekleurde lampjes die meerdere malen kunnen worden gebruikt. Ondanks de kou waren er bij de optocht ongeveer 120 Heijplaters, jong en oud, aanwezig. Café Courzand zorgde voor warme chocolademelk met speculaas ter afsluiting.

Fotogalerie

De warme chocomelk was extra lekker.

NEW HOLLAND FOLLY

New Holland folly 2007
Een grote bloem hangt tussen de bomen. Symbolisch draagt zij het zaad voor de hernieuwde groei van Heijplaat. ‘s Avonds verandert de bloem in een lampion die sprookjesachtig licht verspreid. Deze folly is een geschenk van ontwerpers uit Australië aan Rotterdam, de havenstad waar vandaan veel emigranten naar Australië vertrokken. Een geschenk van de Nieuwe wereld aan de Oude wereld.
Het kunstwerk is geplaatst in 2007 als onderdeel van follyDOCK 2007, de internationale expositie van follies in Heijplaat in 2007, het Jaar van de Architectuur Rotterdam.
De Lampion is opgehangen in een boom van de bomengroep t.o. de eerste bushalte aan de Courzandseweg, hoek Eemhavenweg. De donkere plek is daardoor ‘s avonds veranderd in een sfeervol plantsoentje.

Een plaats waar elfjes kunnen wonen.

Het kunstwerk is nu gerenoveerd en voorzien van een zuinige en duurzame verlichting. Op de datum van het midwinterfeest, 21 december 2010, is de Lampion weer feestelijk in werking gesteld met de lampionnenoptocht. Door het sprookjesachtig verlichte kunstwerk verandert de plek ’s avonds van een donkere hoek in een prettig aandoend plantsoentje.. Zoals iemand in 2007 treffend uitdrukte; “een plek waar elfjes kunnen wonen “.

Dit project is gesponsord door Woonbron, Deelgemeente Charlois, en medewerkers van stichting Kunsteiland.

Foto’s; Carla Feijen (in SBS De Klaver),
Rob Lampen, Chiel Duran (optocht),
Foto’s Lampion; Hans Wilschut.

New Holland Folly

Ontwerp van Studio 505 / Dik Jarman, Dylan Brady, Dirk Zimmermann, Lucy Knox-Knight and Mathew van Kooy

Dit project is gesponsord door Woonbron, Deelgemeente Charlois, en medewerkers van stichting Kunsteiland.

Lampion | Stichting Kunsteiland